Výlet mladých hasičů - Brada - 30.7. - 6.8.2016

09.08.2016 08:39

   V sobotu jsme se sešli na Roztockém nádraží ve 12:45 a vyrazili směr Ostroměř, kde jsme museli hodinu počkat na další vlak. Poté jsme pokračovali vlakem do Jičína a Jinolic, odkud se šlo pěšky do Brady Rybníček. Po příchodu do tábora si každý vybral, kde chce spát. Stany byly pro dvě osoby. K večeri se opékaly buřty na ohni a poté marshmallouny.

   Druhý den po rozcvičce a snídani jsme vyrazili na krásný výlet po okolí. Cestou jsme potkali Cimrmanovo Ohniště. Na jeho poctu jsme položili kámen a pokračovali na hrad Pařez, který jsme poctivě prozkoumali. Z Pařezu se šlo na bývalé přírodní koupaliště Pelíšek, dnes jen zarostlá zelená bažina. Nakonec jsme to vzali přes Jinolické rybníky zpět do tábora. Po obědě následoval odpolední klid, který se protáhl kvůli dešti do večeře, ke které byly buchtičky se šodó. 

   V pondělí se šlo po snídani do Ossaria a přes Kbelnici, kde jsme plně obsadili dětské hřiště, na vrch Zebín (399m). Kopec je celkem dost prudký, tak jsme se drželi čeho se dalo. Na vrcholu je kaple. Po kratší pauze jsme pokračovali na Valdštejnskou lodžii, kde jsme se občerstvili nanuky a zabavili místními historickými atrakcemi. Z lodžie se pokračovalo přes Židovský hřbitov, který byl zavřený, do Jičína Valdštejnovou alejí. Tam jsme viděli Manku a Rumcajse. Za hrází Kníže nás vyzvedli autem a dovezli do tábora. K obědu bylo kuře na paprice. Následoval odpolední klid. Na večer si starší připravili bobříka odvahy pro menší děti. Bobřík měl velký úspěch, ikdyž masky byly děsivé.

   V úterý byly v plánu Prachovské skály. Šli jsme stylem stopované, mladší vepředu a starší vzadu. Mladší se snažili o zapeklité úkoly, jako zjistit jméno koně v lese nebo složit báseň. Starší si pro jistotu několikrát zašli - vlastí vinnou. Všichni jsme se sešli v Prachově u vstupu do skal. Trasu jako vždy jsme si vybrali nejsložitější, to znamená dlouhou a samé vyhlídky. Navštívili jsme například Křížovského, Hlaholskou, Rumcajsovu, Hakenovu, Všetečkovu a Schlikovu vyhlídku. U Zadní Tanečnice byla svačinová pauza. Pokračovali jsme vyhlídkou Českého ráje, Šikmou věží, Vyhlídkou míru nebo Císařskou chodbou. Jakmile se vše prošlo, vrátili jsme se do Prachova a poté to tábora.

   Ve středu jsme se po snídani sbalili na výšlap na "Trosky cca 15 km". Šli jsme přes Podůlší a zpět do tábora, cca 3 km. Po třech dnech turistiky byl odpočinkový den v táboře. Dopoledne se hrály hry a střílelo se ze vzduchovek. K obědu byl buřtguláš a když začalo pršet, tak se promítaly filmy ve stanu až do večeře.

   Ve čtvrtek, nejteplejším dni v týdnu, se po snídani odvezli děti na Jičínské koupaliště Kníže, kde vydrželi do 16 hodin odpoledne. Někteří toho měli po dni na koupališti málo a tak vyvolali vodní bitvu ještě v táboře, kde v bazénu skončili všichni a několikrát.

   V pátek jsme zůstali v táboře a pomalu začali uklízet dřevo, bazén a celé tábořiště. Vyklidili jsme i šípkové keře pro bezpečnost. Odpoledne se promítaly filmy.

   Poslední den výletu byla zrušena rozcvička a balili jsme si věci na odjezd domů. Děti odjeli vlakem a byli doma po 13 hodině. Vetšina dospělých zústala a pomáhala balit skautům tábořiště.

Tímto bychom chtěli poděkovat zúčastněným členům, sboru SDH Roztoky, obci Roztoky u Jilemnice a Jilemnickým skautům.

 

FOTO: Katka I., Katka II., Jenda, Standa a děti